Esittelyssä

Merenkurkun saaristo

UNESCO:n maailmanperintökohteessa maankohoamisilmiö tulee paremmin esille kuin missään muualla maailmassa. Lisäksi Merenkurkun saaristossa on ainutlaatuisia jääkautisia muotoja ja upeat vaihtelevat maisemat.

Viimeisen jääkauden jälkeen, noin 10 000 vuotta sitten, jääpeitteen sulaessa maanpinta alkoi hitaasti kohota. Nykyisin maa kohoaa 8 mm vuodessa, jolloin Merenkurkun maa-alue kasvaa noin 100 hehtaaria. UNESCON maailmanperintöluetteloon Merenkurkun saaristo hyväksyttiin heinäkuussa 2006 ensimmäisenä luonnonperintökohteena Suomesta. Merenkurkun saaristo ja Ruotsin Höga Kustenin maailmanperintökohde muodostavat geologisen kokonaisuuden, jossa maankohoaminen on nähtävissä ainutlaatuisesti.

Merenkurkun luontokeskus Terranova Pohjanmaan museossa Vaasassa on oivallinen kohde aloittaa perehtyminen maankohoamisilmiöön. Suosittua ohjelmaa ovat maailmanperintöristeilyt. Tarjolla on myös opastettuja majakkaretkiä sekä tietenkin melonta- ja kalastusretkiä. Talvella voi tilata hiihto-, luistelu- ja koiravaljakkoretkiä.

Kesäisin palvelevat matkailijoita Merten Talo -infopiste Raippaluodon sillan kupeessa ja Svedjehamnin infotupa Björköbyssä ja ympärivuotisesti Vaasan matkailutoimisto.

 

 

Yhteystiedot

Yritys kartalla

trivoo.net