Esittelyssä

RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo

RIISA – Suomen ortodoksinen kirkkomuseo on kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä erikoismuseo. Ortodoksista kulttuuriperintöä tallettavan museon perusta on Laatokan Valamon muinaismuistokokoelmassa vuodelta 1911. Kokoelmat käsittävät luovutetun Karjalan ja Petsamon luostareista ja seurakunnista evakuoitua ainutlaatuista aineistoa.

RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo sijaitsee vuonna 1969 valmistuneessa arkkitehti Dag Englundin suunnittelemassa rakennuksessa Kuopiossa. Kirkkomuseossa kohtaavat vuosituhantinen bysanttilainen traditio ja karjalais-ortodoksinen kulttuuriperintö. Liturgisesti ja taidehistoriallisesti arvokkaat ikonit, sakraaliesineet, tekstiilit, käsikirjoitukset ja keisareiden luostareille tekemät lahjoitukset kertovat ortodoksisuudesta myös elämäntapana ja osana kirkkovuoden kulkua.

Kirkkomuseo on ollut muutoksen alla – aina siitä lähtien, kun perusnäyttely syksyllä 2009 suljettiin. Perusnäyttely ehti palvella museovieraita 40 vuotta,  mutta aika ajoi väistämättä sen ohitse. Museo avataan täysin uudistuneena loppuvuodesta 2014. Olvi-säätiön avustus mahdollistaa nykyteknologiaa hyödyntävän elämyksellisen ja informatiivisen näyttelykokonaisuuden.

Uudistustyössä ainutlaatuisten kokoelmien esilletuominen, runsas sijoittelu ja vaihdeltavuus ovat merkittävässä roolissa. Vuosituhantisen bysanttilaisen tradition ja karjalaisortodoksisen kulttuuriperinnön rinnalla ortodoksisuutta tullaan tarkastelemaan elämäntapana ja osana kirkkovuoden kulkua. Elämyksellisen kirkkomuseon näyttelysuunnittelusta vastaa arkkitehtuuri-, taide- ja muotoilustudio Partanen & Lamusuo Oy Kuopiosta. Elämyksellistä museokokemusta täydentävät Museokauppa ja -kahvila Pikku-Bysantin ja Monitoimitila Mosaiikin palvelut.

Yhteystiedot

Karjalankatu 1
70110 Kuopio

> kirkkomuseo@ort.fi
> 0206 100 266

Yritys kartalla

trivoo.net